Главная | Регистрация | Вход
Сайт игры ГО,囲碁,围棋,바둑(Tengen)
[ Новые сообщения · Участники · Правила форума · Поиск · RSS ]
  • Страница 1 из 1
  • 1
Форум Новости ГО » ГО,囲碁,围棋,바둑 » История го на Украинскосм » Історія гри (Гра для богів)
Історія гри
Akira5Дата: Пятница, 2010.01.22, 12:51 | Сообщение # 1
Хонимбо
Группа: Администраторы
Сообщений: 165
Награды: 2
Репутация: 32767
Статус: Offline
Це трапилося приблизно в XXIII столітті до нашої ери в далекому стародавньому Китаї. Ріка часу віднесла щиру правду про події, і тільки древні легенди донесли до нас відгомони тих часів. В одній з легенд, що у письмовому вигляді виклав китайський мудрець Цханг Хуа, говориться, що правив тоді в Китаї імператор Шунь. Усе було добре в його державі - країна процвітала. І тільки одна думка не давала спокою імператорові: як зробити так, щоб і після нього держава процвітала. Син імператора був не настільки розумним і хитрим, щоб упоратися із цим завданням - не дав Бог імператорові гідного спадкоємця. І тоді імператор Шунь видає указ своїм мудрецям придумати дієвий спосіб підвищення інтелектуальних здібностей його сина.

Довго думали мудреці, багато ідей пропонували, але не було серед них тієї, до якої б відразу лягло серце імператора. Одного разу виникла проста й геніальна ідея гри з каменями двох кольорів. Її можна було грати й на землі, розкресленій прямими лініями, що утворюють прямокутну сітку, і на дерев’яній дошці з нанесеною на неї розміткою. Гра настільки сподобалася імператорові й мудрецям, що вони почали щодня в ній вправлятися. Гадана простота гри в первісному освоєнні таїла в собі глибоку складність комбінацій, які можна було придумати в ній. Вона втілила в собі всю життєву мудрість і філософію й стала таким собі тренажером для виховання в людині правильних життєвих цінностей і ставлення до навколишнього світу. У цій грі було все: перемоги й поразки, ілюзії й реальність, жертви тимчасових вигід для придбання стратегічних переваг і багато чого іншого. Гра розвивала почуття внутрішнього балансу між жадібністю й щедрістю, між ілюзією й реальністю, між тактикою й стратегією. Так виникла гра Вейчі, яка зараз в усьому світі відома під японською назвою - Го. Гра зачарувала імператорський двір, і довгий час уважалася його найбільшим надбанням. Її було заборонено поширювати за межі імператорського двору.

Ішли роки, десятиліття, сторіччя. Гра поступово вдосконалювалася й здобувала сучасні риси, зберігаючи всю свою споконвічну геніальність ідеї. Через багато сторіч гра все-таки вирвалася за межі імператорського двору й зачарувала спочатку знать, а потім і простолюдинів.

Географія поширення Вейчі поступово розширювалася, скоряючи живучі поруч народи. Швидко освоїли й оцінили цю гру корейці. І набула вона в Кореї нову назву - Бадук.

Лише у 735 році нашої ери ця гра з Кореї потрапляє до Японського імператорського двору й отримує назву Го. Японці відразу оцінили її великий потенціал й зрозуміли, що це не просто гра, а інтелектуальна зброя, здатна підвищити стратегічне мислення високопоставлених державних чиновників і воєначальників. З 7 по 11 століття імператор забороняє підданим грати в Го за межами імператорського палацу. Однак гра згодом все-таки потрапляє за межі двору. Першим порушив імператорський указ принц Діва, що грав у Го зі своїми васалами. У результаті, в 1081 році, ця заборона знімається. Гра стає засобом проведення дозвілля під час тривалих облог фортець у середовищі воїнів самураїв.

Го набула в Японії такої популярності, що у 1588 році почали проводити турніри з Го на звання найсильнішого гравця.

Після воцаріння сьогунату в Японії у 1600 році сьогун Токугава Іеясу дав грі Го і японським шахам (сьогам) державну підтримку. При дворі вводиться державна посада го-докоро - головного придворного вчителя Го при дворі сьогуна. Вищий титул у Го - мейдзин (експерт). Тільки мейдзин міг стати го-докоро. У 1612 році в Японії утворилося 4 Го-школи. Завдяки цим чотирьом школам уся подальша 250-літня історія Го - це історія конкуренції цих шкіл між собою. Саме в Японії Го отримала друге народження й досягла найбільшого розквіту. Мистецтво гри Го входило у сім обов’язкових умінь самураїв.

В Го грають на дошці 19х19, і отримані 361 пункт тісно зв’язують із місячним календарем. У стародавніх рукописах так говориться про це: «Кількість речей у природі починається з одиниці. Число пунктів на дошці триста й шістдесят плюс один. Один - є перше із всіх існуючих чисел. Воно займає полярний пункт, навколо якого обертається вся дошка. Інші 360 пунктів представляють число днів у році (місячному). Вони діляться на чотири чверті, які відповідають чотирьом сезонам року...»

Гра починається з порожньої дошки. Перший хід - виставку одного каменю на пункт перетинання будь-яких двох ліній - роблять чорні, потім ходять білі. І так, по черзі виставляючи на дошку камені, суперники прагнуть відгородити собі якомога більшу територію. Го вважається стратегічною грою на захоплення території. Гра нагадує імперіалістичний розподіл світу з недавнього минулого, де дві наддержави поступово ділять світ, вступаючи в локальні конфлікти по краях своїх імперій.

В Європу Го потрапила наприкінці дев’ятнадцятого сторіччя й набула найбільшого поширення в Німеччині.

Під час другої світової війни японці примудрялися грати в Го навіть під бомбардуваннями. Відомий унікальний випадок, коли при проведенні матчу на титул Хонінбо, що проходив на окраїні Хіросіми у серпні 1945 року, атомна бомба, скинута американцями на Хіросіму, вибухнула між 106 і 107 ходом другої партії матчу між Хасімото й Івамото. Ударна хвиля повибивала шибки з вікон будинку, де проводився матч, і розметала камені. Незважаючи на це, позиція була відновлена й партія продовжилася.

Після другої світової війни гра поширилася по всьому світу. На цей час національні федерації існують у більшості країн Європи й Америки. Щорічно проводяться чемпіонати Європи й Світу серед аматорів і серед професіоналів. Найсильніші гравці в сучасному Го - представники Китаю, Японії й Кореї.

В Японії Го стала одним з основних елементів національної культури. Японці починають освоювати гру з дошкільного віку. Уміння грати в Го у них є одним з показників культури людини, показником його інтелектуального розвитку. Спостерігаючи за партією Го, японці можуть багато чого розповісти про особистісні якості гравців, про їхню успішність не тільки в Го, але й у житті.

Як спорт, мистецтво і наука, Го є однією з найцінніших спадщин людської культури. Ця гра дає гравцям велику емоційну насолоду. Японське прислів’я говорить: «Звичайні люди грають у рендзю. Сьоги - гра героїв. Го - для богів».

В Україні ця гра поступово здобуває все більшу популярність. Кількість гравців Го, зареєстрованих українською федерацією Го, постійно зростає.

Гра позитивно впливає на підвищення інтелектуальних здібностей дітей, що доведено досвідом існування вітчизняних шкіл і клубів Го. Більшість дітей, що займаються цією грою, мають відмінні результати в освоєнні точних наук, особливо математики.

Хочеться вірити, що поступово, як державні службовці так і бізнесмени, усвідомлять необхідність надання допомоги в розвитку цього, поки що екзотичного, виду спорту в нашій країні.

Більшість економічно розвинених країн роблять ставку зараз не на ресурсоємні, а на інтелектуальноємні галузі економіки. Для цього необхідно піднімати інтелектуальний рівень суспільства. Яскравий приклад цього - Японія. А чим ми гірші від японців?

Так давайте ж розвивати інтелектуальні види спорту! Адже вони не вимагають великих капіталовкладень. Досить зовсім невеликих засобів, щоб провести турнір на призи якої-небудь відомої української фірми або партії. А вигода від цього очевидна: популяризуючи Го, ми розвиваємо інтелект нації. Держава могла б сприяти вивченню цієї гри в школах. Експериментальний досвід такого вивчення уже є.

Необхідно прийняти й усвідомити одну істину: вкладаючи зараз в інтелектуальний розвиток наших дітей, ми формуємо зачатки їх щасливого, забезпеченого майбутнього й майбутнього нашої країни. Невже ви не хочете, щоб ваші діти жили щасливо й забезпечено?!

Навчіться грати в Го, навчіть грати своїх дітей, і ви пізнаєте світ найчарівнішої гри у світі, і будете отримувати від неї величезну насолоду!
http://tengen.at.ua/photo/4-0-35
http://tengen.at.ua/photo/4-0-36

Прикрепления: 8001054.jpg (53.0 Kb)
 
Форум Новости ГО » ГО,囲碁,围棋,바둑 » История го на Украинскосм » Історія гри (Гра для богів)
  • Страница 1 из 1
  • 1
Поиск: